Informatie betreft het taekwon-do examen

Voor degene die nog niet weten wat het taekwon-do examen inhoud hebben we wat informatie gebundeld op deze pagina. Bij Taekwon-do wordt er gewerkt met graduaties die zijn te herkennen aan de  verschillende kleuren van de band (Ti) die de leerlingen dragen. Doormiddel van periodieke examens is er de mogelijkheid voor de leerlingen die er klaar voor zijn om een graduatie te stijgen. De graduatie gaat als volgt.

- 10e kup witte band

-   9e kup witte band/gele slip

-   8e kup gele band

-   7e kup gele band/groen slip

-   6e kup groene band

-   5e kup groene band/blauwe slip

-   4e kup blauwe band

-   3e kup blauwe band/rode slip

-   2e kup rode band

-   1e kup zwarte slip

 

Hierna kan men de 1e dangraad behalen (zwarte band) en ook dan is er de mogelijkheid om graduaties te stijgen tot wat slechts enkele (Grandmasters) is gelukt na een leven vol toewijding tot en met 9e dan.   

Voordat er een examen gaat plaats vinden wordt er aan bepaalde onderdelen extra aandacht besteed die in het examen terug komen. Tijdens deze lessen wordt er ook gekeken naar welke leerlingen de stof (bijna) beheersen en potentie hebben om het examen positief af te leggen en waar nodig wordt er extra aandacht aan de onderdelen besteed. Uiteindelijk worden er vanaf 2 weken voor het examen tijdens de lessen examen- strookjes uitgedeeld aan de leerlingen die er klaar voor zijn om examen te doen.  

Het is niet zo dat als een leerling geen strookje  ontvangt en dus nog geen examen mag doen het aan de inzet van de leerling ligt of dat dat deze heeft gefaald. Het examen is er voor de leerlingen die er klaar voor zijn. De ene leerling is dat sneller dan de andere. Hij of zij kan dan gewoon doorgaan in de huidige graduatie en samen zullen we naar het volgende examen toewerken en dan wordt er opnieuw gekeken naar de geschikte kandidaten.

Wanneer is het examen en uit welke onderdelen bestaat het?

Het volgende examen voor de jeugd staat gepland op 28 maart 2020 en voor de senioren op 30 maart 2020.

De tijden zijn als volgt gebaseerd op de graduatie waarvoor je examen gaat doen:

Gele slip (9e kup)  tijd volgt

Gele band (8e kup) tijd volgt

Blauwe band (4e kup) tijd volgt

Zorg ervoor dat je een half uur van te voren aanwezig bent zodat je nog even kan oefenen in de ruimte ernaast.  

Het examen bestaat uit het beheersen van:

-  Alle tuls (stijlpatronen) tot en met de volgende graduatie 

-  Alle stap- sparring  tot en met de volgende graduatie

-  Sparring (laten zien van aanval- en verdedigingstechnieken tijdens een vrije sparringpartij)

-   Breaktest (Het breken van één of meerdere planken met een hand of voettechniek)

Uiteraard kun je ook thuis de examenstof oefenen. We  kregen regelmatig de vraag of we video materiaal hadden van de tuls om deze thuis te kunnen oefenen. We hebben een overzicht voor jullie gemaakt met bijbehorende info. Die kun je bekijken door onderaan deze pagina op de button "Tuls examen" te klikken of op de website onder het kopje "leden" "tuls" te kijken.

 

Het is voor iedereen mogelijk om als toeschouwer bij dit examen aanwezig te zijn. Heb je dus geen strookje ontvangen maar ben je wel heel erg benieuwd naar hoe het in zijn werk gaat? Kom dan gewoon even kijken.

 

Strookje ontvangen? Lever deze dan z.s.m. weer in. Er wordt een kleine bijdrage in de kosten van het examen berekend. Deze kun je tegelijktijdig met het strookje afgeven. Je mag familie en vrienden meenemen naar het examen zodat ze je kunnen bewonderen! Je hebt er hard voor gewerkt en dat mag gezien worden!

Belangrijke regel tijdens het examen! De gymzaal zal in 2 delen worden opgedeeld. Aan de ene kant zal het examen plaatsvinden en aan de andere zijde zullen we oefenen. Iets anders is niet toegestaan. Spelen, voetballen etc doen we absoluut niet om er voor te zorgen dat we het examen niet verstoren. We zijn zo stil als mogelijk tijdens op het moment van examen. De kandidaten en leraar moeten zich kunnen concentreren! Ook als publiek vragen we daar rekening mee te houden

Mochten er nog vragen zijn dan kun je die gerust stellen bij ons persoonlijk of via de app of mail!