Beste leden,

Een tul is een schijngevecht met denkbeeldige tegenstanders die volgens een vast patroon worden gelopen. Tijdens uitvoering van de tuls worden de verschillende technieken uit het Taekwon-do beoefend waarbij balans, kracht en spierbeheersing, ritme en ademhaling worden getraind. Voor iedere graduatie  dient de taekwon-doïn een bepaald aantal tuls te beheersen

De naam van het patroon, het aantal bewegingen en het diagram van elk patroon symboliseert of helden uit de Koreaanse geschiedenis of objecten gerelateerd aan historische gebeurtenissen.

 

Van de 24 patronen ( tuls) vind je de eerste 10 tuls die nodig zijn  tot aan de 1e dangraad  ( zwarte band) hieronder als extra hulpmiddel.. Deze kun je gebruiken om ook thuis aan je vaardigheden te werken.  Belangrijk is wel dat je geen tul gaat oefenen die hoger is dan degene die je nodig hebt voor je eerstvolgende graad. Pas als je de tul volledig beheerst en het examen positief hebt afgerond wordt het tijd om je op de volgende tul te concentreren na instructies van je leraar. Bij vragen of onduidelijkheden  kun je altijd bij je leraar terecht.1. Chon Ji

Betekenis: Hemel en aarde
Aantal bewegingen: 19
Graduatie: 9e kup ( gele slip)
In het oosten wordt hemel en aarde geïnterpreteerd als de creatie van de wereld of het begin van de menselijke geschiedenis. Vandaar dat Chon Ji het eerste patroon is dat de beginner dient te leren. Het patroon bestaat uit twee identieke delen: één deel dat de hemel weerspiegeld, de ander de aarde.

 

2. Dan Gun 

 

Betekenis: Stichter van Korea
Aantal bewegingen: 21
Graduatie: 8e kup  ( gele band)
De tweede tul, Dan Gun, is genoemd naar de heilige Dan Gun, de legendarische stichter van Korea in het jaar 2333 v.C. De tul bestaat uit 21 bewegingen.